welkom

IN KIDEPO VALLEY

Veilig leefgebied voor de grote katten

Luipaard Kidepo march 2015De grote katten (leeuwen, (jacht)luipaarden, hyena’s) die in Oeganda voorkomen hebben het moeilijk. Door natuuronvriendelijke activiteiten van de mens gaat hun aantal in enkele van de grote natuurparken die het land kent schrikbarend achteruit. Alleen in het Kidepo Valley National Park is hun aantal stabiel.

Kidepo Valley NP ligt in het uiterste noordoosten van Oeganda. De politieke situatie is er na jaren van instabiliteit tot rust gekomen. Het hervonden evenwicht biedt International Contact Uganda de gelegenheid om in het gebied een onderzoeks- en onderwijscentrum te huisvesten met als doel de grote katten die er voorkomen een beschermd leefmilieu te geven.

De onderzoeks- en onvrouw flyerderwijsactiviteiten worden waar mogelijk uitgevoerd door bewoners van de dorpsgemeenschap Karenga. Jongeren zullen er worden opgeleid tot parkwacht, gids of leeuwenmonitor. De vrouwen uit het dorp zullen worden begeleid bij het ontwikkelen van middelen om extra inkomsten te verwerven. Gedacht wordt hierbij aan het maken van souvenirs, het ontwikkelen van voorstellingen waarbij zang en dans een rol spelen en het geven van rondleidingen door dorp en naaste omgeving. De mannen krijgen onder meer de kans om te leren hoe ze een struisvogelfarm moeten beheren. Door de bewoners van het gebied bij het kattenplan te betrekken denkt ICU het beoogde succes ervan te waarborgen.

Onze missie, doel en geplande activiteiten vind je hier. Het centrum  is verbonden aan de ecolodge Buffalo Base in Karenga. De verbintenis dient om het weidse Kidepo Valley voor het toeristen en/of avonturiers op de kaart te zetten. De inkomsten uit het toerisme komen ten goede aan dorpsgemeenschap en Centrum.

IMG_0398-2Het Centrum werkt samen met Wageningen University, het Wereld Natuur Fonds en Uganda Wildlife Authority.

Het Centrum is opgericht door Grassrootz en Fairweggistan en wordt beheerd door International Contact Uganda. Om het project succesvol uit te kunnen voeren zijn fondsen nodig.

 

Kidepo Valley National Park Uganda